Ultra-processade livsmedel (UPF) har kopplats till flera sjukdomar, inklusive fetma och vissa cancerformer. En ökning av fetma i Indien har väckt oro över den utbredda konsumtionen av dessa livsmedel, som också har kopplats till diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och förtida död. År 2022 var cirka 70 miljoner vuxna och 12,5 miljoner ungdomar i Indien överviktiga, enligt forskning publicerad i The Lancet. WHO rapporterar att andelen överviktiga och feta ökade med över 10 % från 2005-2006 till 2019-2020.
Francis Gabriel Godad från GlobalData säger att konsumtionen av UPF i Indien driver uppkomsten av kroniska sjukdomar och betonar vikten av att införa omfattande politiska åtgärder. Det krävs omedelbara insatser för att öka medvetenheten och främja hälsosammare matvanor, samt för att skydda folkhälsan. Konsumenter bör äta mer färska och minimalt processade livsmedel.
Ultra-processade livsmedel saknar ofta viktiga näringsämnen och fibrer, är rika på socker, salt och ohälsosamma fetter, vilket kan leda till viktökning och ohälsosamma matvanor. Urbanisering och fler ensamhushåll ökar efterfrågan på bekväm mat, och fetmaprevalensen i Indien förväntas nå 30,5 % år 2040.
En oväntad faktor i det växande UPF-segmentet i Indien är marknaden för vegetariska substitut. GlobalData förutspår att denna marknad kommer att växa med 6-8 % per år mellan 2022 och 2027. I Indien saknas en standardiserad klassificering av livsmedel baserat på bearbetningsgrad, vilket försvårar arbetet med att minska konsumtionen av UPF. Regeringen bör överväga att införa skatter på UPF och införa strängare regler i skolor, samt att livsmedelsproducenter bör införa tydliga märkningar.